luni, 19 aprilie 2010

AMINTIRE


Amintire, amintiri, s.f. – Imagine păstrată în memorie. Amintirea este actul prin care fiinţa umană conservă timpul trecut, fragmentându-l în mii de bucăţi pe care uneori le ordonează tacticos, alteori le aruncă în cotloane ale minţii pentru a le răvăşi, mai apoi, cu emoţie, încântare sau tristeţe; frânturi din ziua de ieri, încărcate de sentimente, parfumuri, gust; oameni, întâmplări, imagini alese, căci ele au îndârjirea să nu se lase îngropate de balast. Amintirea e ceva ce a fost, rămâne, devine. Dovadă a existenţei noastre, căci nimic nu-ţi atestă ţie însuţi că ai fost, ai trăit, în afară de propriile amintiri. Busola fără de care suntem pierduţi în propria viaţă.

Studiile arată că femeile au o memorie mai bună decât a bărbaţilor, deci ele păstrează timp îndelungat mai multe amintiri.


autor cuvânt: Maria Iordache

sâmbătă, 10 aprilie 2010

FRUMUSÉȚE


FRUMUSÉȚE s. 1. mândrețe, splendoare, strălucire, (înv. și reg.) mândrie.
Frumusetea este prezenta la fiecare femeie de pe lumea aceasta.
Ea se poate gasi sub mai multe forme : frumusetea exterioara , frumusetea interioara, frumusetea unei actiuni care conduce la imaginarea femeii.
Femeia este facuta sa fie frumoasa .
Femeia este facuta sa fie comparata cu lucrurile care le gasim frumoase. Cu un apus de soare,cu caldura nisipului,cu o lumanare parfumata etc. .
Oricare dintre ele poate fi frumoasa prin ceva,chiar si prin lucruri negative : razbunare,rautate,superioritate s.a.m.d.
Dar in acelasi timp toate au in inima lor spiritul de copil,de rasfatata .. acel lucru dupa parerea mea reprezinta frumosul absolut.
Nu exista femeie sa nu se bucure de razele soarelui macar odata in viata si sa se simta rasfatata de acestea.
Chiar si atunci cand sunt in suferinta,ochii lor inlacrimati sunt frumosi.
Frumusetea defineste femeia.


"Beauty is more than what we see, is also what we feel and who we are... We can see beauty with our eyes, and feel it in our hearts."

autor cuvânt: Lisa Sabău

PĂTRUNJEL


bogat în vitamina C, pătrunjelul este leguma preferată a prietenului meu, în supe-creme, salate, dar şi paste cu puţin sos roşu sau pesto, măsline verzi tăiate în 4, şi puţin ulei de măsline. Pătrunjelul e o minune. E super aromat şi i se mai spune şi găgăuţ.

autor cuvânt: Georgiana Toea

ECHILIBRU


ECHILIBRU, s.n. (pl. echilibruri) = 1. Concept aparţând filo(khalo)sophiei feminine contemporane care se referă la un ideal spre care femeia modernă tinde în toate planurile existenţei. Structura logică formalizată coexistă cu semnificatul tipic oricărei realităţi feminine. Rizomul se divizează la infinit în multiple încercâri de echilibrare. A fost deseori comparat cu jocurile de tip Domino. 2. Stabilititate emoţională şi profesională, completată de mici nimicuri dulci. Din fr. equilibre, lat. aequilibrum.
Referinţe: Bob Dylan- "Just like a woman", Marilyn Monroe
autor cuvânt: Valentina Iancu

luni, 29 martie 2010

JUMĂTÁTE


JUMĂTÁTE deficient de plural, s.f.(în jumătate din cazuri s.m)– una din cele doua părți, niciodată egale, care formează un întreg. În general este vorba de întregul din care un individ vrea sa facă parte, pentru a evita sentimentul iminent de singurătate. Existența jumătății nu este mereu reprezentată fizic și complet în imediata realitate, ea putând fi sugerată de căutarea continuă și neobosită. Jumătatea este unică, imuabilă, incompletă, magnetică, cifrată. În mod ironic jumătatea își atribuie numai adjective la feminin. Jumătatea e selenară.

Referințe: Taxi – Jumătate (trigger); Adam si Eva de L. Rebreanu (background teoretic)


autor cuvânt: Andreea Văduva

miercuri, 24 martie 2010

Cuprins

Dicţionar de feminin – enciclopedie a universului contemporan feminin

Dicţionarul de feminin îşi propune să documenteze perspectivele feminine şi personale asupra lumii cotidiene şi a timpului prezent. Structurând astfel viaţa fiecăreia în nişte cuvinte care să concentreze o latură pe care vrem să o exprimăm şi să o povestim, Dicţionarul va oferi o geografie interioară a imaginarului feminin de astăzi.

Dicţionarul va fi în întregime redactat de femeile care aleg să îl completeze cu propriile gânduri şi idei. Astfel, fiecare femeie care va dori să scrie îşi va alege un cuvânt căruia îi va explica semnificaţia în termeni personali, folosindu-se de amintirile şi experienţele ei.

Tehnica de strângere a “cuvintelor” va funcţiona în felul următor: fiecărei scriitoare de “cuvinte” îi revine misiunea de a trimite mai departe invitaţia la “cuvinte” unei alte femei.

Un “cuvânt” poate avea o descriere cât de mică sau cât de mare, important este să fie sinceră pentru a putea surprinde astfel modul nostru de a vedea lumea şi de a ne raporta la anumite evenimente, persoane, idei, sentimente.

Dicţionarul va avea nevoie şi de imagini ilustrative astfel incât fiecare cuvânt să fie exprimat vizual printr-o imagine pe care o alegem noi şi care considerăm că traduce cel mai bine natura acelui interes în cheie personală.

Textele vor fi semnate sau nu în conformitate cu dorinţa fiecărei scriitoare.

Se pot folosi “cuvinte” care au fost deja explicate de alte persoane.

“Cuvântul” poate fi orice: substantiv, verb, adjectiv, pronume etc. Chiar si titlul unei melodii sau cărţi.

Proiectul se bazează pe înregistrarea acestor cuvinte-confesiuni în care apar cuvinte despre viaţa, dorinţele şi lucrurile care ne caracterizează. Este un proiect care vrea să aducă din interior esenţa femeilor de astăzi şi în acelaşi timp diversitatea lor.

Dicţionarul nu are o limită de timp, el se va desfăşura de la sine, pe măsură ce aceste cuvinte vor fi completate.

Pentru a adăuga “cuvântul” tău, trimite un mail cu textul tău şi cu imaginea la:

madalinaiuliatimofte@gmail.com